"Er gnisten bare en illusjon?" –Sannheten du ikke vil høre!

"Leter du også etter den magiske gnisten?"

Den følelsen som gjør deg svimmel av begeistring, som gir deg et rush av endorfiner ingen medikamenter kan måle seg med? Ja, for gnist liker jeg å sammenligne med rus. Mennesker har alltid higet etter rus, derfor er det naturlig at vi higer etter gnist også.

 "Er gnisten som en rus?"

Se for deg at du har noe foran deg som vil booste endorfiner i hjernen din, og rett ved siden av har du vann.

"Hva velger du?"

Om du velger vannet, er det bra for deg,

"men har du vurdert om trylledrikken med endorfiner er trygg for deg?"

Gnist er en energi, et samspill mellom to mennesker, men kanskje er det kun den ene som har latt gnisten sette bo i seg. Eller kanskje en er så "heldig" at den har omdannet et eget univers for dere begge.

"Er gnisten ekte eller en illusjon?"

Det er klart dere vil møtes igjen, det er klart dere tekster som besatte turtelduer. Dette er begjær, men dessverre er det falskt, da dere har hoppet over en viktig del, det å faktisk bli kjent med hverandre. Begjæret, gnisten, romantikken og universet som koker over kan være mye annet.

"Hva kroppen din egentlig prøver å fortelle deg?"

Det er større sjanse for at det du kjenner på, er et traume, et mønster, en tidligere opplevelse, enn at det er en forelskelse. 

"Tar du deg tid til å lytte til oppkoket av følelser?"

"Hvor mange ganger har du vært på en date og ventet på at den magiske gnisten skulle oppstå, bare for å sitte igjen med følelsen av at noe manglet?"

Gang på gang uteblir den, og ingen vet hvor man kan finne den store gnisten. På bare noen minutter kan du ha bestemt deg for at du aldri skal møte denne personen igjen, fordi potensialet for gnisten uteble.

Det er bare å jakte videre.

Men det som dette resulterer i, er en runddans i en labyrint av fortvilelse.

Du leter faktisk på feil plass!

"Det var en hyggelig date og en hyggelig person, vi tilbrakte mange timer sammen, hadde masse å snakke om, men dessverre uteble gnisten, så jeg går videre til neste."

Dette er en frase jeg som datecoach og matchmaker hører daglig. Mine kollegaer, inkludert meg selv, river oss i håret av både irritasjon og fortvilelse.

"Hvorfor?"

Jo, for det er jo her potensialet ligger i et varig forhold.

Å finne den rette handler mer om trygghet og felles verdier enn en umiddelbar gnist. En solid relasjon bygger seg over tid gjennom gjensidig respekt og forståelse. Det er ofte gjennom felles opplevelser og samarbeid at ekte kjærlighet utvikler seg. Gnist kan være flyktig, mens dyp tilknytning kommer fra å vokse sammen. Det viktigste er å finne en person du kan bygge en fremtid med, ikke bare noen som gir deg sommerfugler i magen.

Slutt å lete etter gnist; det ekte finnes i det som varer.

Jeg har møtt hundrevis av single kvinner og menn som alle er på jakt etter denne udefinerbare følelsen. Det får meg ofte til å spørre:

"Hvordan ser egentlig denne gnisten ut?"

Vi kan enes om at det er en heftig energi som kunne ha blitt solgt til en pris få hadde muligheten til å spandere på seg selv.

"Gnist selges rimelig" er nok ikke et salgsord noen hadde benyttet.

Stadig flere er ufrivillig single, men hva om det er selve jakten på gnisten som er en del av problemet?

"Er det nødvendig å finne gnisten umiddelbart?"

Svaret er nei – la følelsene få tid til å utvikle seg. Ikke forvent at alt skal være fysisk og intenst fra starten av.

"Visste du at følelsen av "gnist" eller kjemi kan være en illusjon?"

Denne følelsen kan ofte være en falsk forelskelse, uten rot i virkeligheten.

Forskning har vist at når vi kun stoler på kroppens signaler for å bekrefte at gnisten er der, kan vi ende opp med å vente lenge på å finne den rette. Kanskje er det ikke meningen at det skal være fyrverkeri med en gang.

Langvarig kjærlighet kan vokse frem fra noe dypere og mer stabilt.

"Hvordan forholder du deg når gnisten mangler?"

Tenk deg at du er på en date hvor dere har det hyggelig, har gode samtaler, men den umiddelbare gnisten mangler.

"Hva gjør du da?"

Gi det en sjanse. Det kan være stort potensiale i denne relasjonen – kanskje enda større enn om gnisten hadde slått deg med full kraft. Noen ganger viser de dype, rolige forbindelsene seg å være de mest verdifulle.

 

"Hvor stammer besettelsen av gnisten fra?"

Populærkulturen gir oss et bilde av kjærlighet som noe som må føles intenst fra første øyeblikk. Film og TV skaper en forventning om at kjærlighet alltid skal være umiddelbar og dramatisk. Når virkeligheten ikke lever opp til dette, kan det føre til langvarig singelliv og korte, intense romanser.

Forskning viser at mange mennesker opplever en umiddelbar tiltrekning, ofte beskrevet som "gnist" eller kjemi, når de møter en potensiell partner. Denne følelsen kan skyldes en kombinasjon av fysisk tiltrekning, felles interesser og sosial kompatibilitet. Studier viser imidlertid at denne umiddelbare tiltrekningen ikke alltid er en pålitelig indikator på langsiktig kompatibilitet.

Forskere har advart mot å legge for stor vekt på denne gnisten. Flere påpeker at intens kjemi kan være drevet av faktorer som ikke nødvendigvis fører til et sunt forhold, som fysiske egenskaper eller til og med nervøsitet. Langvarig kjærlighet bygger ofte på dypere kvaliteter som god kommunikasjon, felles verdier, og evnen til å tilpasse seg endringer.

Kanskje det er på tide å revurdere hva vi leter etter i kjærlighet. Mange av de mest varige forholdene begynte uten den umiddelbare gnisten, men vokste frem fra en solid base av kompatibilitet, gjensidig respekt og felles mål.

Ekte kjærlighet krever tid for å utvikle seg.

Neste gang du møter noen, prøv å legge gnisten til side og fokuser på samtalen. Gi deg selv tid til å bli virkelig kjent med personen før du bestemmer deg for om det er noe der.

Jeg hører ofte folk si at gnisten tidligere har ført til et trygt og godt forhold, men da må jeg spørre..

"Hvorfor er dere ikke sammen i dag?"

Jeg ønsker at du finner ekte kjærlighet. Kanskje må du slippe jakten på gnisten og våge å gi kjærligheten en reell sjanse.

"Er du klar til å ta dette steget, eller vil du fortsette den evige jakten?"

Jeg ønsker deg masse lykke til med å finne den rette! 

Varmeste hilsener,
Siw-Karina Teige

dateportalen.no

Register deg uforpliktende i vår database

Bestill en time til en DateCoach

Bli med på våre singel Eventer

Close

50% Complete